Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Risico inventarisatie

Risico inventarisatie

De Arbowetgeving in Nederland laat er geen misverstand over bestaan: bedrijven en organisaties moeten verplicht een risico inventarisatie opstellen. Een gezond Arbobeleid start met een gedegen risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) en een doordacht Plan van Aanpak.

Neem contact met ons op

Wat is een risico inventarisatie?

Laten we eerlijk zijn: werken brengt risico’s met zich mee. Het exacte gevaar verschilt per baan. Zo heeft een stratenmaker bijvoorbeeld meer kans op een rugblessure dan een salesmedewerker. Maar diezelfde salesmedewerker heeft wellicht meer last van mentale stress, omdat hij dagelijks uitdagende targets moet behalen.

Geen enkele werkplek is zonder gevaren. Het is daarom zaak om deze als werkgever zo effectief mogelijk te inventariseren én te minimaliseren. In een concreet Plan van Aanpak wordt beschreven welk maatregelenpakket in de visie van het bedrijf noodzakelijk is.

Risico inventarisatie en evaluatie checklist

Een risico inventarisatie richt zich op zowel veiligheids- als gezondheidsrisico’s. Omdat elke werkomgeving anders is, verschillen deze per bedrijf en vestiging. Het Plan van Aanpak moet daarom uniek zijn en het uitgangspunt vormen voor het Arbobeleid. In veel gevallen wordt er gewerkt met een risico inventarisatie en evaluatie checklist om eventuele bedreigingen in kaart te brengen.

Wanneer de gevaren eenmaal duidelijk zijn, heeft de werkgever de taak om deze zo snel mogelijk weg te nemen. Het bedrijfsklimaat moet niet alleen veilig en gezond zijn, maar mag het welzijn van medewerkers bovendien niet in de weg staan. Hoe beter een bedrijf aan al deze voorwaarden voldoet, hoe groter de kans op een gemotiveerde werknemers en een positief bedrijfsresultaat.

RI&E laten uitvoeren door Pro-t-Action

Pro-t-Action is dé specialist in RI&E werkzaamheden en opereert altijd in uw belang. Wij brengen advies uit in de vorm van een heldere rapportage. Deze biedt u als werkgever inzicht in alle mogelijke verbeterpunten op het gebied van zaken zoals welzijn, gezondheid en veiligheid. Op basis van uw specifieke behoeften vertalen we dit naar een concreet Plan van Aanpak.

Wilt u ook een risico inventarisatie laten uitvoeren door de experts van Pro-t-Action? Neem dan contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.