Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Preventieve arbozorg

Preventieve arbozorg

Elk bedrijf is verplicht om eventuele arborisico’s in kaart te brengen. Dit wordt ook wel preventieve arbozorg genoemd. De veiligheid en gezondheid van alle medewerkers is hierbij het uitgangspunt. Om dit te bereiken zijn bijvoorbeeld een preventiemedewerker en een bedrijfshulpverleningplan (BHV-plan) nodig. Pro-t-Action biedt de benodigde ondersteuning bij het hanteren van deze twee hulpmiddelen.

Neem contact met ons op

Preventieve arbozorg

Preventiemedewerker
De Arbo-wet eis dat de werkgever zich ten aanzien van zijn verplichtingen laat bijstaan door deskundige medewerkers. In kleine organisaties kan de werkgever deze rol zelf vervullen, maar vanaf 15 werknemers moet hiertoe een werknemer worden aangewezen. Deze preventiemedewerker dient te beschikken over deskundigheid en ervaring die is afgestemd op de risico’s in het bedrijf. Om hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden bieden wij de Basiscursus Preventiemedewerker aan.

Doelen van de cursus preventiemedewerker:

  • De cursist kan vorm en inhoud geven aan interne- en externe processen voor het opstellen en actueel houden van de risico inventarisatie en evaluatie
  • De cursist heeft basiskennis met betrekking tot onderwerpen die binnen het aandachtsgebied arbeidsomstandigheden vallen

De inhoud van de cursus is gericht op de onderwerpen die alle preventiemedewerkers moeten beheersen, ongeacht uit welk bedrijf of branche men komt. Daarna kan men zich door middel van themacursussen verder specialiseren voor specifieke onderwerpen. Het uitgangspunt van de cursus is het zelfstandig handelen van de deelnemers. De preventieve arbozorg staat in teken van leren en doen en theorie zal afgewisseld worden met opdrachten in de praktijk.

Het bedrijfshulpverleningplan
Onder de preventieve arbozorg valt tevens het bedrijfshulpverleningplan. Iedere werkgever dient ervoor te zorgen dat deskundige bijstand op het gebied van BHV is geregeld. Dit is om de gevolgen van brand en ongevallen te beperken. De bedrijfshulpverleners zorgen dan dat er snel en effectief hulp wordt geboden bij incidenten totdat brandweer, ambulance en politie zijn gearriveerd. Afhankelijk van de aard, grootte en ligging van het bedrijf moeten één of meerdere werknemers zijn opgeleid als bedrijfshulpverlener.

Meer weten over preventieve arbozorg?
Heeft u als werkgever de preventieve arbozorg al wel voor elkaar? Neem voor meer informatie gerust eens vrijblijvend contact met ons op om meer te weten over de mogelijkheden.