Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Blog - “Over preventie gesproken….”

'Vluchtroutesignalering, veilig.....?'

Waar ik ook kom, overal hangen de bordjes ‘nooduitgang’ of de signalering voor een vluchtroute aan de plafonds of bovenzijde van de deuren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in een panieksituatie vluchten in de richting van waaruit ze gekomen zijn, ‘de bekende weg’! Wil je invloed hebben op het vluchtgedrag, dan zal je dus op z’n minst duidelijk moeten maken waarheen men moet vluchten.

Eigenlijk is het dus wel vreemd dat de signalering overal zo hoog wordt opgehangen. Want, wat gebeurt er bij brand. Met name in de beginfase van een brand ontstaat veel rook. Rook stijgt op en bouwt zich op vanaf het plafond. Het eerste wat je dus niet meer kunt zien is datgene wat aan het plafond is bevestigd. Juist…., de vluchtroutesignalering!

Het zou dus veel logischer zijn deze signalering op de vloer of aan de onderzijde van de muur te maken. De signalering blijft immers veel langer zichtbaar. Juist in een situatie waarin elke seconde telt een zaak van levensbelang.

Gelukkig kan door middel van eenvoudig aan te brengen belijningsmateriaal in signaalkleuren of fotoluminescerend deze situatie snel worden verbeterd. Ook is er een uitgebreid assortiment van alle denkbare vloerpictogrammen. Al deze zelfklevende materialen zijn eenvoudig zelf aan te brengen. 

Eigenlijk raar dat niet iedereen signaleringsmateriaal op de vloer aanbrengt om de veiligheid te vergroten…..!