Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Blog - “Over preventie gesproken….”

'Een baan waar de vonken van afspringen..…’

‘Een baan waar de vonken van afspringen..…’

Bij veel werksituaties spatten de vonken er letterlijk van af. Zodra er ook maar enigszins sprake is van wrijving ontstaat elektriciteit. Een droge omgeving stimuleert dit proces nog eens extra. Als elektriciteit niet kan wegvloeien, doordat voorwerpen niet of slecht geleidend zijn, dan wordt het serieus, er is sprake van statische elektriciteit. Een onverwachte schok, een vonk en soms haren die letterlijk recht overeind staan!

Voor zover bekend is statische elektriciteit niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. Wel is het gevaarlijk in een omgeving met een risico voor stofexplosies en in combinatie met vluchtige of explosieve stoffen. Bij ontlading ontstaan vonken en daarmee oncontroleerbare situaties. Ook is statische elektriciteit en elektronica geen gelukkige combinatie. De apparatuur wordt gemakkelijk ontregeld of zelfs geheel vernield.

Wat kunnen we er tegen doen?

Het beste is om te voorkomen dat statische elektriciteit ontstaat. Dit kan door de relatieve vochtigheid te verhogen en door het permanent afvoeren van statische elektriciteit. Aarden is de oplossing.

En op de werkplek…?

Door toepassing van materialen die niet als isolator werken en elektriciteit gemakkelijk geleiden en afvoeren, kan opbouw van statische elektriciteit worden voorkomen. Als dit aan de orde is, spreken we van een ESD (Electro Static Discharge) omgeving. Onder meer speciaal geproduceerde schoenen, stoelen, antistatische matten en bijvoorbeeld een geleidende vloer kunnen voorkomen dat statische elektriciteit van invloed is op het werkproces.

En, als je dan staand werk verricht en geconfronteerd wordt met statische elektriciteit, dan is een combinatie van ergonomie en ESD natuurlijk helemaal een oplossing om van te dromen.

Eigenlijk raar dat niet iedereen Ergomatten probeert om de arbeidsomstandigheden te optimaliseren…..!