Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Blog - “Over preventie gesproken”

Een duidelijke vluchtroute

Waarschijnlijk is het een vorm van beroepsdeformatie, op elke locatie even opletten hoe je er weer vandaan komt! Misschien ook omdat je zo vaak ziet dat het duidelijker en beter kan worden aangegeven. Waar moet je heen ingeval een ruimte snel moet worden verlaten. Er is heel veel onderzoek gedaan naar het menselijk gedrag, er is veel geschreven en er wordt vanuit de regelgeving veel voorgeschreven. Maar….,

is het in veel gevallen niet gewoon een kwestie van gezond verstand? Bedenk wat er mis kan gaan, welke reden kan er zijn om snel een ruimte/gebouw te verlaten en ontwerp daarop de aanwijzingen. Ik heb nooit goed begrepen waarom veel vluchtwegsignalering alleen hoog wordt bevestigd. Het is prima om in een veilige situatie te zien hoe de route loopt. In geval van nood zijn er echter wel wat aanmerkingen op te maken. Rookopbouw vindt meestal plaats vanaf de plafonds en daarmee is je signalering onduidelijk of zelfs onzichtbaar. Dat moet toch beter kunnen!

Er zijn eenvoudig aan te brengen materialen beschikbaar om het allemaal in één oogopslag duidelijker te maken. Vooral in het donker kan een signalering met fotoluminescerende materialen een sterke verbetering van de situatie zijn. Op deze foto is d.m.v. een tape de contour van de vluchtweg aangegeven. Dit kan goed worden gecombineerd met eenzelfde routelint langs de plinten of met pictogrammen op de vloer. Eventueel kunnen tekst of tekens worden opgenomen op de linten.

Als de zichtbaarheid duidelijk is en dan ook de routes vrij zijn van obstakels, dan kunt u gerust zijn over de veiligheid van de vluchtroute op uw locatie!

http://www.staandwerk.nl/vloertapes/reflecterende-en-photoluminescerende-glow-in-the-dark-signaleringsmateriaal