Menu
U bevindt zich hier: Pro-t-Action - Arbeidshygiëne

Arbeidshygiëne

Hoe gaat u als werkgever om met de arbeidshygiëne? Pro-t-Action kan u hiermee helpen. Samen met u stellen wij een strategie op.

Neem contact met ons op

Arbeidshygiëne

Een arbeidshygiënische strategie opstellen
Werkgevers moeten zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden van werknemers. De Arbo-wet verlangt dat de maatregelen voor de arbeidshygiëne in een bepaalde volgorde worden genomen, waarbij eerst naar de bron van het probleem wordt gekeken. Dit wordt ook wel een arbeidshygiënische strategie genoemd.

Werkgevers moeten de veiligheid en de gezondheid van de werknemers beschermen. Hierbij kan een arbeidshygiënische strategie goed bij helpen. Het belangrijkste is om allereerst naar de bron van het probleem te kijken. Als daar niets aan kan worden gedaan dan zijn andere maatregelen mogelijk.

  • Bronmaatregelen: een werkgever moet proberen de oorzaak van het probleem weg te nemen
  • Collectieve maatregelen: wanneer bronmaatregelen geen mogelijkheden bieden, moet de werkgever collectieve maatregelen nemen om risico’s te verminderen
  • Individuele maatregelen: als collectieve maatregelen geen oplossing bieden, moet de werkgever individuele maatregelen bieden
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen: wanneer bovengenoemde maatregelen geen effect hebben, dan moet de werkgever de werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken

De conclusie van bovenstaande maatregelen is dat de werkgever eerst de mogelijkheden op hoger niveau onderzoekt voordat besloten wordt tot maatregelen voor arbeidshygiëne uit een lager niveau. Dit laatste is alleen mogelijk als daar goede technische, uitvoerende en economische redenen voor zijn.

Arbeidshygiëne tips
Al bij de inrichting van de werkplekken en functies moeten de gevaren worden vermeden. Daarnaast is het toegestaan om verschillende maatregelen uit verschillende niveaus van arbeidshygiëne te combineren om risico’s te verminderen. Bovendien staan in een Arbo-catalogus de oplossingen voor belangrijke risico’s opgesteld. Ook geeft een risico inventarisatie en evaluatie inzicht in risico’s en mogelijke oplossingen.

Pro-t-Action helpt
Pro-t-Action helpt u graag op het gebied van arbeidshygiëne. En dat is niet het enige waarmee wij ons bezighouden. We houden ons bezig met risicomanagement, arbeidsveiligheid en arbeidsinzetbaarheid. Hierbij richten we ons op alle organisaties en bedrijven. Niet alleen geven wij advies, maar ook hulp bij de praktische uitvoering van verbeterplannen, het verwerven van de juiste competenties en het optimaliseren van de vitaliteit van uw werknemers. Samen met u dragen wij bij aan een veilige en gezonde werkomgeving.

Wilt u hier meer over weten of heeft u nog vragen? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.